fbpx Skip to content

Stappenplan Voor het oversluiten van de hypotheek

Je wilt weten of het financieel aantrekkelijk is om jouw huidige hypotheek over te sluiten. In dit (verkorte) stappenplan help ik je op weg. Wil je verdere stappen ondernemen? Dan help ik je hier graag bij. Neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

De Hypotheekmakelaar, rentemiddeling, oversluiten, DeHypotheekmakelaar.com, Christine Klaren-Schut, Ootmarsum, Twente, aankoopbemiddeling, oversluiten, rentemiddeling, hypotheek, laagste rente

Stap 1:

Boete voor afkopen

De eerste stap het schriftelijk opvragen van de boete voor het afkopen van de huidige rentevaste periode bij je huidige geldverstrekker. Op mijn website kun je ook proforma een berekening maken

Stap 2:

Onderzoek of een lagere hypotheekrente mogelijk is

Informeer bij je huidige geldverstrekker of de hypotheekrente ook wordt aangepast (of is aangepast) als de verhouding tussen je huidige hypotheekschuld en de waarde woning is veranderd. Anders gezegd: je hypotheekschuld is lager dan de waarde van de woning. Bij veel geldverstrekkers is het dan mogelijk in aanmerking te komen voor een lagere hypotheekrente.

Illustratie woning zoeken, De Hypotheekmakelaar, DeHypotheekmakelaar.com, Christine Klaren-Schut, Ootmarsum, Twente, aankoopbemiddeling, oversluiten, rentemiddeling, hypotheek, laagste rente
De Hypotheekmakelaar, rentemiddeling, oversluiten, DeHypotheekmakelaar.com, Christine Klaren-Schut, Ootmarsum, Twente, aankoopbemiddeling, oversluiten, rentemiddeling, hypotheek, laagste rente

Stap 3:

Rentemiddeling

Als stap 2 niet van toepassing is, dan kun je informeren of rentemiddeling mogelijk is. De huidige rente wordt dan met de nieuwe rente gemiddeld. Dit kan een lagere rente opleveren. De rentevaste periode wordt daardoor wel verlengd.

Let wel: voor stap 2 en 3 kan het zijn dat je een vergoeding betaalt aan de geldverstrekker. Je kunt dit overigens ook samen met een hypotheekadviseur doen. Hier help ik je graag bij.

Stap 4:

Berekening voor oversluiten

Je besluit dat je een berekening wenst voor het oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Een aantal aandachtspunten daarbij:

  1. Zit je aan het einde van je rentevaste periode? Vraag dan eerst aan je huidige geldverstrekker welke rente zij gaan bieden voor de nieuwe periode.
  2. Voor het oversluiten van de hypotheek ben je kosten verschuldigd. Deze kosten kunnen zijn: advieskosten, notariskosten, boeterente en eventuele taxatiekosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar van oversluiten. Vergelijk daarom of het ook voordelig is om netto over te sluiten (en niet alleen bruto).
  3. Terugverdientijd; de kosten die je maakt dien je binnen de nieuwe rentevaste periode terug te verdienen. Daarbij is punt 2 zeer belangrijk.

Heb je een bankspaarhypotheek? Een aflossingsvrije lening met daarnaast bijvoorbeeld een spaarpolis of een beleggingspolis? Dit is fiscaal gezien een zeer aantrekkelijk product. Oversluiten biedt dan vaak geen voordelen. Bestaat de lening uit meerdere delen dan kan het anders zijn.

De Hypotheekmakelaar, voordelige hypotheekrente, DeHypotheekmakelaar.com, Christine Klaren-Schut, Ootmarsum, Twente, aankoopbemiddeling, oversluiten, rentemiddeling, hypotheek, laagste rente

Meer informatie of een afspraak inplannen?
Laat dan je gegevens achter op deze site of bel ons. Klik hier als je zelf alvast een paar berekeningen wilt uitvoeren.