fbpx Skip to content

Welke documenten heb je nodig voor een hypotheek?

Voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek heb je nogal wat documenten nodig. Het ligt aan de fase van het hypotheektraject en aan je persoonlijke situatie welke documenten je nodig hebt. Sommige documenten heb je direct nodig, andere documenten heb je pas nodig bij het afsluiten van je hypotheek. In onderstaand overzicht vindt je de belangrijkste documenten. Ik kijk graag met je mee welke documenten in jou situatie nodig zijn.

Drie fases van hypotheek afsluiten

Het proces van het afsluiten van een hypotheek, kunnen we indelen in drie fases. Aan de hand van deze fases staat welke documenten je wanneer moet aanleveren:

Fase 1: Oriëntatie  
Je onderzoekt of je een hypotheek kunt krijgen en hoeveel je maximaal kunt lenen. Gebruik hiervoor de rekentool en bekijk de actuele hypotheekrente top 5!

Fase 2: Hypotheekadvies  
Je hebt het koopcontract getekend en bent toe aan het afsluiten van een hypotheek. Dit is de fase waarin je op zoek bent naar de juiste hypotheekvorm die het beste past bij je persoonlijke situatie. Ik help je graag bij dit advies.

Fase 3: Hypotheek afsluiten 
Je hebt de juiste hypotheek gevonden en de offerte geaccepteerd, de hypotheekaanvraag is rond. Daarna ga je naar de notaris voor het tekenen van de akte en krijgt je de sleutel van je nieuwe woning!

Benodigde documenten in de oriëntatiefase
Documenten

Identiteitsbewijs:

Een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of verblijfsvergunning (geen rijbewijs).

Burgerlijke staat:

Je bent getrouwd; trouwboekje en/of huwelijkse voorwaarden.

Je woont samen; samenlevingscontract.

Je bent gescheiden; echtscheidingsconvenant, uittreksel burgerlijke stand en echtscheidingsbeschikking.

Gegevens over je inkomen:

Je bent in loondienst; je laatste salarisstrook (niet ouder dan 3 maanden).

Een werkgeversverklaring, ingevuld door je werkgever (niet ouder dan 3 maanden).

Je bent ondernemer of Directeur Groot Aandeelhouder (DGA); de volledige jaarrekeningen van je onderneming(en) van de afgelopen 3 jaar. Je volledige aangiftes Inkomstenbelasting van de afgelopen 3 jaar.  Ben je DGA? Dan ook de laatste salarisstrook en jaaropgave.

Je bent uitzendkracht of hebt een contract voor bepaalde tijd; je laatste salarisstrook. De jaaropgave(n) van je werkgever(s) van de afgelopen 3 jaar. Een werkgeversverklaring, ingevuld door je werkgever (niet ouder dan 3 maanden).  Indien mogelijk: Een perspectiefverklaring als je als uitzendkracht/flexwerker werkt.

Je ontvangt AOW, (pre)pensioen, VUT of een uitkering; De beschikking van het UWV met het uitkeringsbesluit van bijvoorbeeld je WW- of WIA-uitkering. Gegevens over je inkomsten uit AOW, VUT, (pre)pensioen. Je vindt deze gegevens op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) en op ‘mijn pensioenoverzicht’.

Je ontvangt partneralimentatie; Gegevens over je inkomsten uit partneralimentatie. Deze gegevens staan in het echtscheidingsconvenant. 

Benodigde documenten bij hypotheekadvies
Documenten

Gegevens financiële verplichtingen

Leningen; Het laatste afschrift van je persoonlijke lening of doorlopend krediet. Heb je onlangs een lening terugbetaald?Dan ook: het aflossingsbewijs. Het meest recente afschrift van de lening waarop je kredietlimiet staat vermeld. 

Levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering; Polis van iedere levensverzekering die je hebt. Polis van iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering die je hebt.

Partneralimentatie;  Gegevens van de partneralimentatie die je moet betalen. Deze staan in het echtscheidingsconvenant.

Gegevens over je nieuwe woning

Kopie van de ondertekende (voorlopige) koopovereenkomst of koopaanneemovereenkomst. Een recent taxatierapport van de nieuwe woning. Ga je verbouwen? Een recent verbouwingstaxatierapport van de nieuwe woning. Een specificatie van de kosten van de verbouwing, bijvoorbeeld een gespecificeerde offerte van een aannemer.  Bij een nieuwbouwwoning heb je specificatie van de eventuele meerwerkkosten nodig.

Benodigde documenten bij hypotheek afsluiten
Documenten

Identiteitsbewijs:

Een geldig paspoort, een geldig identiteitskaart of een geldig verblijfsvergunning (geen rijbewijs) 

Koopovereenkomst:

Een getekend exemplaar van de koopakte.